Už jen pět dnů můžete hlasovat o nejsexističtější reklamu

Pouze do 15. listopadu lze hlasovat v soutěži o anti-cenu Sexistické prasátečko, kterou pořádá organizace NESEHNUTÍ již po šesté. Veřejnost může vybírat ze stovky nominovaných reklam a zvolit tak tu nejvíce sexistickou na adrese www.prasatecko.cz. Výsledek bude slavnostně vyhlášen ve čtvrtek 20. listopadu v Brně v Barokním sále Místodržitelského paláce.

Za pět dní končí možnost hlasovat v Sexistickém prasátečku a vybrat tak reklamu, která je nejsexističtější. Stovka nominovaných reklam na tuto anti-cenu je rozdělena do dvou kategorií: Stereotypy a jazykový sexismus a Objektifikace aneb Ukaž všechno. V každé kategorii může hlasující na stránce http://prasatecko.cz/ vybrat tři reklamy, které považuje za nejvíce urážlivé vůči ženám či mužům. „Sexismus si většina lidí spojuje se zobrazením sexuality bez spojitosti s produktem, a proto si myslí, že kritizujeme jen nahotu v reklamě. Ve skutečnosti se však sexismus projevuje zejména předsudky o méněcennosti některého pohlaví, což upevňuje přežité stereotypy,“ vysvětlila jedna z organizátorek soutěže Petra Havlíková z NESEHNUTÍ rozdělení do dvou kategorií.

Slavnostní vyhlášení anti-ceny Sexistické prasátečko se koná ve čtvrtek 20. listopadu od sedmi hodin večer v Barokním sále Místodržitelského paláce v Brně na Moravském náměstí. Večerem bude provázet Lejla Abbasová, která soutěž Sexistické prasátečko podporuje. „Chci sebevědomé ženy, proto odmítám sexistickou reklamu,“ vyjádřila se proti sexismu v reklamách Lejla Abbasová. Součástí večera bude také veganské občerstvení, tombola a zahraje DJ Melta.

Cílem Sexistického prasátečka není útok na samotnou firmu, jež své zboží inzeruje pomocí sexistické reklamy, nýbrž upozornění na neetičnost způsobu propagace. Soutěž se zaměřuje především na způsob prezentace mužů a žen v reklamách, který upevňuje předsudky ohledně rolí žen a mužů ve společnosti. Sexismus se tak nevztahuje pouze k ženám, ale i k mužům a jde o představu méněcennosti určitého pohlaví.

Tisková zpráva, NESEHNUTÍ, 11. listopadu 2014